Θηλυκά Αναπαραγωγικά και Γεννητικά Όργανα
Αυτό το βίντεο περιγράφει τα εξωτερικά και εσωτερικά μέρη της ανατομίας του θηλυκού σώματος. Ακόμα, ορίζει τι είναι αιδοίο, ουρήθρα, κόλπος και πρωκτός, και συγκεκριμενοποιεί τη διαφορά μεταξύ αιδοίου και κόλπου. Επιπλέον, ορίζεται τι είναι οι ωοθήκες και εξηγείται συνοπτικά η διαδικασία της εμμηνόρροιας.
Νεαρά άτομα
Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν κοινά σωματικά μέρη, όπως κεφάλι, χέρια, πόδια και πατούσες. Ενώ κατά μεγάλο ποσοστό μοιάζουμε, διαφέρουμε ως προς τα αναπαραγωγικά και γεννητικά όργανα. Ένα θηλυκό άτομο ή ένα άτομο που του αποδόθηκε το θηλυκό φύλο κατά τη γέννηση, συνήθως, έχει τα παρακάτω μέρη που είναι ορατά στην έξω πλευρά του σώματος: το εφήβαιο, τα εσωτερικά και εξωτερικά χείλη (ή χείλη του αιδοίου), την κλειτορίδα, την ουρήθρα, το άνοιγμα του κόλπου και τον πρωκτό.
Τα άτομα με μήτρα έχουν επίσης και ένα πλήθος εσωτερικών αναπαραγωγικών οργάνων, συμπεριλαμβανομένων των ωοθηκών, των σαλπίγγων ή μητρικών σαλπίγγων, της μήτρας και του κόλπου. Όταν ένα άτομο με μήτρα διανύει την εφηβεία, οι ωοθήκες ξεκινούν να απελευθερώνουν μικροσκοπικά ωάρια, περίπου μια φορά το μήνα. Όταν μία από τις ωοθήκες απελευθερώνει ένα ωάριο, αυτό ταξιδεύει μέσα από τις σάλπιγγες ή μητρικές σάλπιγγες προς τη μήτρα. Κάθε μήνα, αν δεν υπάρχει εγκυμοσύνη, η μήτρα αποβάλλει το περιεχόμενό της μέσω του κόλπου. Αυτό, κοινώς, ονομάζεται «περίοδος».
Είναι σημαντικό να φροντίζεις τη σεξουαλική σου υγεία, γνωρίζοντας πώς αισθάνεσαι το σώμα σου όταν είναι υγιές και αναζητώντας ιατρική φροντίδα εάν αλλάξει κάτι στη λειτουργία, την εμφάνιση ή τη μυρωδιά του.
Ακόμα, είναι καλό να γνωρίζεις για τις βιολογικές λειτουργίες των σωμάτων με αρσενικά γεννητικά και αναπαραγωγικά όργανά. Αυτό θα σε βοηθήσει να κατανοήσεις περισσότερο το ανθρώπινο σώμα, ανεξάρτητα από το βιολογικό φύλο, και να προσφέρεις υποστήριξη σε συνομήλικά σου άτομα. Βρες έγκυρες πηγές πληροφόρησης και επαγγελματίες υγείας ή και άλλα ενήλικα άτομα που εμπιστεύεσαι προκειμένου να σου δώσουν τις πληροφορίες που χρειάζεσαι.
Ποιες είναι οι πρώτες αλλαγές που μπορεί να παρατηρήσω;
Δεν συμβαίνουν σε όλα τα άτομα συγκεκριμένες αλλαγές. Σε ορισμένα κορίτσια, οι αναπτυξιακές αλλαγές έρχονται με τη σημαντική απόκτηση ύψους. Σε άλλα, το πρώτο σημάδι μπορεί να είναι ότι το στήθος τους αρχίζει να μεγαλώνει ή ότι οι τρίχες αρχίζουν να μεγαλώνουν στις μασχάλες και στην ηβική περιοχή.
Τι είναι η έμμηνος ρύση και γιατί τα κορίτσια έχουν περίοδο;
Κατά τη διάρκεια της εφηβείας, τα κορίτσια αρχίζουν να έχουν έμμηνο ρύση. Η έμμηνος ρύση είναι όταν μια μικρή ποσότητα αίματος και ιστού εγκαταλείπει το σώμα μέσω του κόλπου κατά τη διάρκεια μερικών ημερών. Συμβαίνει περίπου μία φορά κάθε μήνα και μπορεί να διαρκέσει από μερικές ημέρες έως μία εβδομάδα. Ορισμένα κορίτσια έχουν πόνους κατά τη διάρκεια της περιόδου τους, ενώ άλλα όχι. Τα κορίτσια χρησιμοποιούν συνήθως μια σερβιέτα, ένα ταμπόν ή ένα κύπελλο γυναικείας υγιεινής για να διαχειριστούν το αίμα που φεύγει από το σώμα τους κατά τη διάρκεια της περιόδου.
Όταν ένα κορίτσι έχει την πρώτη της περίοδο, αυτό σηματοδοτεί ότι το σώμα της έχει αρχίσει την ωορρηξία. Η ωορρηξία συμβαίνει μία φορά το μήνα, όταν μια ορμόνη ή μια χημική ουσία στο σώμα δίνει σήμα στις ωοθήκες ενός κοριτσιού να απελευθερώσουν ένα ωάριο. Αυτό σημαίνει ότι αν ένα κορίτσι κάνει σεξ χωρίς προφυλάξεις μπορεί να μείνει έγκυος. Μια άλλη ορμόνη, τα οιστρογόνα απελευθερώνονται επίσης για να δώσουν σήμα στη μήτρα του κοριτσιού να δημιουργήσει το τοίχωμά της. Εάν μετά το κολπικό σεξ το ωάριο γονιμοποιηθεί από ένα σπερματοζωάριο, το γονιμοποιημένο ωάριο θα εμφυτευτεί στα τοιχώματα της μήτρας και θα προκαλέσει εγκυμοσύνη. Εάν ένα ωάριο δεν γονιμοποιηθεί εντός 12 έως 24 ωρών μετά την ωορρηξία, το ωάριο πεθαίνει και αποσυντίθεται. Δύο εβδομάδες αργότερα, όταν η μήτρα συνειδητοποιήσει ότι δεν υπάρχει γονιμοποιημένο ωάριο, η συσσωρευμένη επένδυση της μήτρας απελευθερώνεται ή αποβάλλεται κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως ενός κοριτσιού.
Τι αλλαγές περνούν τα αγόρια κατά τη διάρκεια της εφηβείας;
Τα αγόρια, όπως και τα κορίτσια, βιώνουν ποικίλες σωματικές και συναισθηματικές αλλαγές κατά τη διάρκεια της εφηβείας. Παρακάτω αναφέρονται οι σωματικές αλλαγές που βιώνουν τα αγόρια κατά την εφηβεία:
- Ανάπτυξη ακμής (σπυράκια)
- Στύσεις (το πέος σκληραίνει)
- Εκσπερμάτηση (απελευθέρωση σπέρματος από το πέος)
- Ανάπτυξη τριχών στα γεννητικά όργανα, στις μασχάλες, στο πρόσωπο και αλλού στο σώμα
- Διεύρυνση των ώμων
- Λιπαρότητα δέρματος και μαλλιών
- Ονειρώξεις (υγρά όνειρα)
- Αλλαγές στη φωνή
- Ανάπτυξη του ύψους
- Αύξηση μεγέθους του πέους και των όρχεων
Κάποια από τα παραπάνω δεν θα συμβούν σε όλα τα αγόρια. Για παράδειγμα, δεν θα αναπτύξουν όλα τα αγόρια ακμή κατά την εφηβεία. Ακόμα, δεν θα βιώσουν όλα τα άτομα με τον ίδιο τρόπο κοινές αλλαγές. Για παράδειγμα, η ανάπτυξη μεγέθους του πέους δεν είναι συγκεκριμένη για όλα τα άτομα.
Γονείς
Κατά τη διάρκεια της εφηβείας, ένα άτομο βιώνει πολλές σωματικές, συναισθηματικές και κοινωνικές αλλαγές. Συνήθως η εφηβεία ξεκινά κατά το διάστημα μεταξύ 9 και 15 ετών και μπορεί να διαρκέσει πέντε με επτά χρόνια για να συμβούν όλες οι αλλαγές. Είναι σημαντικό, τα ενήλικα άτομα φροντίδας να χρησιμοποιούν τις κατάλληλες λέξεις για την ανατομία του σώματος και τα μέρη του. Αυτό, θέτει τις βάσεις της συζήτησης για τις αλλαγές που φέρνει η εφηβεία, πριν και κατά τη διάρκεια της. Είναι επίσης σημαντικό να διαβεβαιώνετε τα παιδιά ότι οι αλλαγές αυτές είναι αναμενόμενες. Βοηθώντας τους νέους ανθρώπους να εντοπίσουν τρόπους για να αντιμετωπίσουν αυτές τις αλλαγές, μπορεί να κάνει αυτό το στάδιο της ζωής λιγότερο αγχωτικό. Το να συζητάτε για αυτές τις αλλαγές με τα παιδιά σας, τα βοηθάει να καταλάβουν ότι δεν είναι μόνα τους και ότι μπορούν να απευθυνθούν στους γονείς ή κηδεμόνες τους αν έχουν ερωτήσεις ή χρειάζονται υποστήριξη.
ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ
Αν ξεκινήσετε τις απαραίτητες αυτές συζητήσεις για θέματα όπως είναι η εφηβεία, με τα παιδιά σας, θα ξέρουν ότι μπορούν να απευθυνθούν σε εσάς όταν έχουν ερωτήσεις. Ο πιο εύκολος τρόπος να τις ξεκινήσετε είναι να μιλάτε γι΄αυτά τα θέματα όπως αυτά προκύπτουν μέσα από την καθημερινή ζωή, ενώ κάνετε διάφορα πράγματα με τα παιδιά σας ή βλέπετε τηλεόραση. Ο αυνανισμός, τα υγρά όνειρα και οι ακούσιες στύσεις μπορεί να μην προκύψουν ως συζήτηση, αλλά είναι σημαντικό να συζητηθούν θέματα τα οποία μπορεί να προκαλέσουν άγχος ή ανησυχία στο παιδί σας. Αν μιλάτε με το παιδί σας, θα ξέρει τι να περιμένει και πώς να το διαχειριστεί. Αν δε νιώθετε βεβαιότητα ότι γνωρίζετε όσα χρειάζεται, αναζητήστε πληροφόρηση από έγκυρες επιστημονικές πηγές ή απευθυνθείτε σε επαγγελματίες υγείας. Μιλώντας για βιολογικές λειτουργίες, προσπαθήστε να αποφεύγετε πολιτισμικές αξιολογήσεις. Προσπαθήστε να χρησιμοποιείτε ουδέτερη γλώσσα που να περιγράφει απλώς μια κατάσταση Ακολουθούν κάποιες προτάσεις για να ξεκινήσετε τη συζήτηση:
Μιλήστε για την εφηβεία καθώς αγοράζετε προϊόντα υγιεινής και φροντίδας σώματος.
Προσπαθήστε να ανοίξετε αυτά τα θέματα ενώ κάνετε κάτι που σχετίζεται με αυτά. Για παράδειγμα, ενώ βρίσκεστε σε ένα κατάστημα και αγοράζετε αποσμητικό, αφρόλουτρο, αφρό ξυρίσματος, σερβιέτες κ.α., μπορείτε να εξηγήσετε τη χρησιμότητά του κάθε προϊόντος στο παιδί σας, ακόμα κι αν το ίδιο δεν τα χρειάζεται. Είναι σημαντικό να γνωρίζει για τις λειτουργίες και τις ανάγκες που έχουν οι άνθρωποι κάθε βιολογικού φύλου. Μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας να κατανοήσει ότι κατά τη διάρκεια της εφηβείας, συνήθως, το σώμα μας χρειάζεται μια παραπάνω προσοχή στην υγιεινή και τη φροντίδα, εξαιτίας του τρόπου λειτουργίας του. Για παράδειγμα, μπορείτε να επισημάνετε τη σημασία που έχει το καθημερινό ντους, η σχολαστική καθαριότητα της περιοχής των γεννητικών οργάνων και της περιοχής του πρωκτού και η καθημερινή αλλαγή εσώρουχου.
Διαχείριση έμμηνου κύκλου και περιόδου
Μπορείτε να αγοράσετε προϊόντα διαχείρισης περιόδου στο παιδί σας και να του εξηγήσετε τη χρήση τους. Σε αυτή τη συζήτηση μπορείτε να επισημάνετε ότι κάποιες μέρες πριν έρθει περίοδος μπορεί να δει στο εσώρουχό του κολπικές εκκρίσεις ή κολπικά υγρά. Αν και όταν συμβαίνει αυτό μπορεί απλώς να αλλάζει εσώρουχο. Όταν έχει περίοδο, καλό είναι να αλλάζει σερβιέτα ή ταμπόν συχνά μέσα στη μέρα και να φροντίζει σχολαστικά για την καθαριότητα της περιοχής των γεννητικών οργάνων. Για τη χρήση του κυπέλλου περιόδου (Menstrual Cup) βεβαιωθείτε ότι είστε ενήμερη/ενήμερος, ώστε να ενημερώσετε σωστά και το παιδί σας. Ακόμα, ενθαρρύνετε το παιδί σας να έχει πάντα στην τσάντα του μερικές σερβιέτες, ένα καθαρό εσώρουχο και κάποιο παυσίπονο, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.
Βρείτε λίγο χρόνο να μιλήσετε ιδιαιτέρως με το παιδί σας για τις ονειρώξεις και τον αυνανισμό.
Όταν είστε μόνη/μόνος σας με το παιδί σας μπορείτε να του μιλήσετε για τις ονειρώξεις (υγρά όνειρα), δηλαδή, για τα όνειρα σεξουαλικού χαρακτήρα τα οποία μπορεί να δει ένα άτομο κατά τη διάρκεια του ύπνου του, συνήθως κατά τη διάρκεια της εφηβείας. Οι ονειρώξεις μπορεί να δημιουργήσουν στο άτομο μια ευχάριστη αίσθηση και να έχουν σαν αποτέλεσμα να απελευθερωθούν από τα γεννητικά όργανα σπερματικά ή κολπικά υγρά. Είναι σημαντικό να μην ξεχάσετε να το διαβεβαιώσετε ότι είναι ΟΚ είτε του συμβεί είτε όχι. Αν συμβεί και έχει σαν αποτέλεσμα να λερωθεί το εσώρουχο ή και τα σεντόνια, ενημερώστε το παιδί σας ότι μπορεί να τα αλλάξει και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.
Μπορείτε, ακόμα, να αναφερθείτε στην σεξουαλική επιθυμία που μπορεί να υπάρχει κατά τη διάρκεια της εφηβείας και ότι κάποια άτομα επιλέγουν να αυτοϊκανοποιούνται, δηλαδή, να αυνανίζονται. Με άλλα λόγια, να αγγίζουν τα γεννητικά τους όργανα με τρόπο που να τους προκαλεί ευχαρίστηση. Επισημάνετε στο παιδί σας ότι ο αυνανισμός είναι μια ιδιωτική στιγμή που πρέπει να γίνεται πάντα σε ιδιωτικό χώρο (υπνοδωμάτιο ή μπάνιο). Σε περίπτωση που ο αυνανισμός είναι μέρος σεξουαλικής δραστηριότητας που εμπλέκει και άλλο άτομο, πρέπει πάντα να συμβαίνει με συναίνεση.
Εκπαιδευτικοί
Κατά τη διάρκεια της εφηβείας, ένα άτομο βιώνει πολλές σωματικές, συναισθηματικές και κοινωνικές αλλαγές. Για τα αγόρια συνήθως η εφηβεία ξεκινά κατά το διάστημα μεταξύ 9 και 15 ετών και μπορεί να διαρκέσει πέντε με επτά χρόνια για να συμβούν όλες οι αλλαγές. Είναι σημαντικό, τα ενήλικα άτομα φροντίδας να χρησιμοποιούν τις κατάλληλες λέξεις για την ανατομία του σώματος και τα μέρη του. Αυτό, θέτει τις βάσεις της συζήτησης για τις αλλαγές που φέρνει η εφηβεία, πριν και κατά τη διάρκεια της. Είναι επίσης σημαντικό να διαβεβαιώνετε τα παιδιά ότι οι αλλαγές αυτές είναι αναμενόμενες και να είστε συμπεριληπτικές/οι ως προς το βιολογικό φύλο όταν αναφέρεστε σε αυτές. Για παράδειγμα, η περιέργεια για το σεξ και η σεξουαλική επιθυμία δεν είναι κάτι που αφορά μόνον τα αγόρια, όπως κάποτε επικρατούσε ως κυρίαρχη αντίληψη. Για τις βιολογικές λειτουργίες των σωμάτων είναι σημαντικό να γνωρίζουν όλα τα παιδιά, ακόμα κι αν δεν αφορά άμεσα τα ίδια. Για παράδειγμα, η περίοδος είναι μια σωματική λειτουργία που αφορά άμεσα μόνον τα άτομα με μήτρα και λειτουργικά αναπαραγωγικά θηλυκά όργανα. Ωστόσο, ακόμα στις μέρες μας πολλά άτομα αισθάνονται ντροπή γι’ αυτή τη λειτουργία του σώματός τους. Μιλώντας για την περίοδο ανοιχτά βοηθάτε όλα τα παιδιά να κατανοήσουν τη βιολογική αυτή λειτουργία, να αλληλοϋποστηρίζονται και να ζητούν τη δική σας υποστήριξη όταν τη χρειάζονται. Βοηθώντας τους νέους ανθρώπους να εντοπίσουν τρόπους για να αντιμετωπίσουν αυτές τις αλλαγές, μπορεί να κάνει αυτό το στάδιο της ζωής λιγότερο αγχωτικό. Το να συζητάτε για αυτές τις αλλαγές με τα νέα παιδιά, τα βοηθάει να καταλάβουν ότι δεν είναι μόνα τους, ότι μπορούν να απευθυνθούν στους γονείς ή κηδεμόνες τους αν έχουν ερωτήσεις ή χρειάζονται υποστήριξη και αισθάνονται ότι το σχολείο είναι ένα ασφαλές και υποστηρικτικό περιβάλλον.
Κατεβάστε το Σχέδιο Μαθήματος για Εκπαιδευτικούς: