Πότε πρέπει να αρχίσουμε να μιλάμε στα παιδιά για τη σεξουαλικότητα;
Πότε ξεκινάμε τη σεξουαλική εκπαίδευση;
Όσο πιο νωρίς τόσο πιο καλά! Μπορεί να μην το πιστεύετε, αλλά έχετε ήδη ξεκινήσει, ακόμα κι αν δεν έχετε κάνει καμία συζήτηση, ακόμα κι αν το παιδί σας δεν έχει αρχίσει να μιλάει. Αλλά από τη στιγμή που γεννιούνται, τα βρέφη διαρκώς μαθαίνουν για τον κόσμο γύρω τους εμπειρικά.
Για παράδειγμα, όταν δέχονται τη φροντίδα σας με τα χάδια και τα καθησυχαστικά σας λόγια, μαθαίνουν τα πάντα για την εγγύτητα και την ασφάλεια. Και αυτό θα στηρίξει μια υγιή σεξουαλική εξέλιξή. Άρα τους μαθαίνετε σημαντικά πράγματα από την πρώτη κιόλας μέρα χωρίς να πείτε κουβέντα. Όταν τους μαθαίνετε όλα τα μέρη του σώματος τους με τη σωστή ορολογία, τους μαθαίνετε να μιλούν χωρίς να ντρέπονται για τα αναπαραγωγικά τους μέρη. Εμείς, όταν ήμασταν παιδιά, μάθαμε να κρύβουμε αυτές τις λέξεις του σώματος μας που συνδέονται με το σεξ, σα να είναι κάτι ντροπιαστικό. Όταν σέβεστε το όχι του, τους μαθαίνετε έμμεσα για τα όρια και τη σωματική αυτονομία.
Η σεξουαλική εκπαίδευση των παιδιών μας ξεκινάει από εμάς (και ιδανικά συνεχίζεται στο σχολείο). Όμως συχνά ανησυχούμε…να το πω τώρα; Το λέω σωστά; Μήπως του κινήσω την περιέργεια; Μήπως είναι σα να του λέω να πάει να το δοκιμάσει; Μήπως το σοκάρω; Μήπως είναι πολύ νωρίς; Δεν πρέπει να περιμένουμε να ρωτήσει πρώτα το παιδί;
Όχι! Ναι μεν, απόλυτα αναμενόμενες αυτές οι ανησυχίες, καθώς ζούμε ακόμα σε μια Ελληνική πραγματικότητα βαθιά συντηρητική όπου η ολοκληρωμένη σεξουαλική εκπαίδευση δεν υποστηρίζεται από το εκπαιδευτικό μας σύστημα.
Ποια είναι η ιδανική ηλικία για να μιλήσουμε στο παιδί μας για το σεξ;
Από τώρα! Όσο πιο μικρό είναι ένα παιδί τόσο πιο εύκολα απορροφάει την πληροφορία, και μαθαίνει να μιλάει ανοικτά μαζί μας για ότι το απασχολεί. Όπως από μικρά μαθαίνουν να μην πειράζουν τις πρίζες πριν τα χτυπήσει το ρεύμα ή να περνάνε το φανάρι με το πράσινο πριν τους χτυπήσει αυτοκίνητο, έτσι και με το σώμα, τις σχέσεις και τη σεξουαλικότητα σε κάθε φάση της ζωής τους έχουμε κάτι να τους μάθουμε. Και είναι πολύ σημαντικό αυτές οι κουβέντες να συνεχίζονται και να εξελίσσονται μαζί με το παιδί, και να ξεκινούν πολύ πριν τους βρουν οι ορμονικές αλλαγές της εφηβείας, και έχουν ήδη εκτεθεί σε πορνογραφικό υλικό.
Στην εφηβεία, αν δεν έχουμε φροντίσει να μιλάμε ανοιχτά από νωρίς και μην έχοντας χτίσει μια σχέση εμπιστοσύνης και ανοικτής επικοινωνίας γύρω από το σεξ, ίσως τα βρούμε σκούρα. Θα πρέπει ταυτόχρονα να δεχτούμε ότι δε θα θέλουν να μας μιλήσουν, αλλά να σιγουρευτούμε ότι οι πηγές πληροφόρησης τους είναι αξιόπιστες, και επιστημονικά έγκυρες.